De Tarot

Veel mensen zien in de Tarot een orakelspel waarmee men probeert te achterhalen wat er in de toekomst verborgen ligt of welke mogelijkheden men kan benutten om bepaalde doelen en dergelijke te bereiken. Maar een Tarotspel bevat veel meer. Wanneer we een of meerdere kaarten uit het spel trekken dan zouden we ons eerst af kunnen vragen, ‘waarom trek ik juist deze kaart’? Elke kaart is rijk aan symbolen die ons iets proberen duidelijk te maken. Wanneer je elke kaart die je trekt goed bestudeert of erop mediteert leer je de diepere zin en boodschap ervan in te zien.

Het woord Tarot betekent “de koninklijke weg”. Een compleet tarotspel bestaat uit 2 delen, namelijk de Grote Arkana die bestaat uit 22 kaarten en de Kleine Arkana die bestaat uit 56 kaarten. Arcana is het meervoud van het Latijnse woord “Arcanum”, dat geheim betekent.

De Grote Arkana stelt de Kosmische Principes voor. De Tarot is een perfecte symbolische afbeelding van de kosmos, gezien door de ogen van de mens. De Kleine Arkana is verdeeld in 4 reeksen van elk 14 kaarten. Elke reeks bestaat uit 10 getalkaarten van de Aas tot en met de 10 en de 4 hofkaarten koning, koningin, ridder en page. Er zijn ook spellen waarin de ridder, prins wordt genoemd en de page is de prinses. De kaarten van de Kleine Arkana zijn ook onderverdeeld in de 4 elementen, vuur, aarde, lucht en water. De staven bestaan uit het element vuur, de munten of pentagrammen bestaan uit het element aarde, de zwaarden bestaan uit het element lucht en de bekers of bokalen bestaan uit het element water.

De archetypische afbeeldingen die op de kaarten staan afgebeeld, geven de levensloop van de mens weer. Een archetype is een oerbeeld, een voorstelling uit de mythologie of uit een sprookje of legende. Tarot-kaarten spreken tot ons in symbolen, waarbij er een beroep wordt gedaan op onze intuitie. We kunnen de taal van deze symbolen leren verstaan op dezelfde manier als bij tekeningen, dromen, mandala’s of ikonen.